top of page

HISTORIEK

Het eerste palingfestival werd in 1980 georganiseerd als een eetfestijn voor de koorleden van Jeugdkoor De Vagebonden en hun familie. Dit in onze thuisbasis De Schrans in Edegem. Met de jaren werd onze paling in ’t groen echter meer en meer gewaardeerd door de palingliefhebbers uit de omgeving. Het aantal bezoekers steeg elk jaar. Vandaag mogen we 3500 bezoekers uit de regio verwelkomen. De eerste betrachting, ondersteuning voor de uitbouw van het jeugdkoor, werd na de eerste jaren ruimschoots gehaald. De doelstelling van het festival werd dan ook uitgebreid. Voortaan zou ook het goede doel op steun mogen rekenen. Voornamelijk verenigingen met een sociaal en cultureel karakter kregen de aandacht. Om het groeiend aantal bezoekers op te vangen zijn we viermaal van locatie veranderd. Maar de verankering met Edegem is gebleven. Dankzij de zeer gewaardeerde steun van het Edegemse gemeentebestuur hebben we onze stek gevonden op het Fort 5. In Hangar 44 konden we jarenlang op een comfortabele manier onze talrijke bezoekers ontvangen. Sinds 2017 verhuisden we 100m verder, naar Hangar 39.

In 2020 zouden we er een feestelijke editie van maken. Want het Palingfestival bestond ondertussen al 40 jaar! De coronacrisis strooide echter roet in onze feestelijke plannen. Er werd nog even gedacht om enkel een take away en delivery te organiseren. Maar met een 2de coronagolf en de onzekerheid dat dit met zich meebracht,  besloten we in 2020  geen Palingfestival te organiseren. 

In 2021 was corona nog niet helemaal uit ons leven verdwenen maar konden we toch voorzichtig plannen aan een nieuw Palingfestival. We organiseerden een take away en delivery editie. We maakten van dit concept meteen ook gebruik om enkele nieuwe gerechten uit te proberen. En het werd een succes!

De voorbije 41 jaar kon het Palingfestival in totaal al €500 000 schenken aan het goede doel.

 

bottom of page